Joulukuu on jo hyvällä alulla, neljäs päivä jo iltaan kallistunut. Joulukalenterissakin on 4:s luukku avattu.
En ostanut tänä vuonna kalenteria lainkaan, ajattelin että pikku-kakkosen luukut riittävät.
Viimeksi, kun oli suklaa namuilla varustettu juttu, niin enhän minä kerennyt avaamaan niitä luukkuja. Lastenlapset varasivat omat luukkunsa jotka sitten avaisivat käydessään ja heitä kun oli useampi niin tietäähän sen miten siinä kävi. Eipä siinä mummolle jäänyt avattavaa liiemmälti, saati sitten suklaata. No, eipä tuossa vahinkoa tullut.

Piparkakkutalo olisi taas hauska joulukoriste, ei ole ollutkaan muutamaan vuoteen. Leipoisinko Muumi-talon vaiko pipari-enkelin? Se olisikin uutta meillä se enkeli, en sellaista vielä ole aiemmin keksinytkään. Perinteisiä mökkejä olen rakennellut ja "hirsi latoja", karkeilla täytetty rekikin oli eräänä jouluna, mutta ei enkeliä.
 No niin, asia on selvä, teen enkelin, sellaisen johon saa vaikka tuikku kynttilän sisään. Mutta onko se sitten syötävää enää jos kynttilää polttaa siellä sisällä? Olis varmaan tehtävä savuaukko enkelin niskaan. Sepä olisikin hauskan näköistä jos tuikku alkaisi savuttaa, musta savu kiehkura nousisi enkelin pään takaa. Siinä nähtäisiin kun enkeli polttaa päreensä. Se kävisikin hyvin kuvaan joka meillä vallitsee koko porukan kokoontuessa yhteen. Sitä ei tiedä uskaltaako silloin edes kynttilöitä sytytelläkään, kun pienissä tiloissa 8 lasta juoksee kissan perässä .

Tässä on parina jouluna jäänyt kynttilät vähälle polttamiselle. Kissa näet on ollut niin utelias että heti oli nuuskimassa liekkiä. Kyllähän ne viiksikarvat vähän lyheni siinä hommassa.

Meillä ei käytetä sähkökynttilöitä lainkaan, en pidä niistä. En ole yleensä kova määräilemään asioista, mutta siinä asiassa sanoin painavan sanani:" VAIN MINUN KUOLLEEN RUUMIINI YLI". Lapset uhkasivat käydä heti seuraavana päivänä ostamassa sähkökynttilät kun äidistä aika jättää. Nyt ovat kaikki  maailmalla ja sytyttelevät sähköisiä kapistuksiaan. Onhan ne toki turvallisemmat, vilkkaitten lapsien  kanssa etenkin. Kyllä minä sen heille suon.
Mutta minun kuusessani kukkii edelleen steariini kynttilät. Olen sitä mieltä, että edes jouluna pitää rauhoittua ja kynttilöiden elävän liekin lepatusta seurailla, tunnelmoida illan pimentyessä. Eihän niitä tarvitse  yötä-päivää poltella, pieniä hetkiä kerrallaan.

Joulu-aattoon on vielä aikaa ( onneksi) 20 yötä, ihan tarkistin sen kalenterista, varmuudenvuoksi. Mutta paljon on tekemistäkin.