Saimmehan viimein oikean talven, vaikka muutamat uskalsivat epäillä sitä. Nyt on jo vahva lumikerros maassa ja piristävä, kunnon pakkanen ilmassa.

Tammikuu olikin lumisateella siunattu. Kauan kaivattua lunta tuli reilu 30 sm jotenka hiihtolatujen kunnossapitäjällä riitti työtä lähes joka päivä.

Nyt kuukauden vaihteessa heittäytyi pakkaselle tuo säätila. Jo eilen aamulla mittari näytti -29 astetta, samoin tänä aamunakin. Eilen illalla oli vielä kireämpi ilman-ala, -30 asteeseen kipasi.Yöllä en viitsinyt mittaria vahtia.

Tämä talvinen maisema on eilen kuvattu matkalla naapuri pitäjään.

Tällaista näkymää näyttää keittiön ikkuna.

Toiseen suuntaan on näkymä näin. Siis metsän keskellä elelemme. Lumista maisemaa riittää.

Onhan tuossa pakkasessakin etunsa, loppuivat ne kovat tuulet ja myrskyt. Olisihan niitäkin sietänyt, mutta kun ne vuorostaan poikivat sähkökatkoja. Meidän kylällä ei onneksi pitkiä katkoja ollut, vajaa vuorokausi tais olla pisimmillään, mutta sitäkin tiheämpään oli lyhyempiä. Vielä viime viikollakin oli tunnin/kahden katkoja. Kesken kaiken rauhallisen illan vieton tuli synkkä pimeys. Ei kun etsimään kynttilää ja tulitikkuja että edes jonkunlaista valoa sai. Ei sitä viitsinyt pienen ajan vuoksi varavoimalaa hilata ikkunan alle jyrisemään. Jatkossa minulla olikin varattu kynttilä siellä toinen täällä tulitikkurasia vieressään, joten ei tarvinnut paljoa etsiskellä valon lähdettä.

Yks'kerta olin justiinsa saanut ruuan kypsäksi kun pimeni. Ei haitannut mitään, minua ainakaan, vietimme kynttiläillallisen siinä. Ja nautimme hiljaisuudesta, minä ainakin, ei pauhannut radio eikä kalakattanut telkkari, vain lähiomainen valitti virran puutetta. Aikoi jo lähteä apuvirtaa hakemaan, mutta luopui ajatuksesta, kun päästin sen verran ivallisen naurun: "Iso ihminen ei jaksa olla telkkaritta hetkeäkään, mene vaikka nukkumaan." Ei hän kuulemma saa unta jos ei telkkari ole auki. Tuutulaulunsa kullakin. Hänen onnekseen tuli ne sähköt kohta.

Nyt on rauhallisempaa, ei tuulta, ei myrskyä, ei edes lumisadetta vaan pakkanen paukkuu nurkissa. Me pärjäämme, liiterit ovat täynnä puita mitä polttaa lämpimikseen.