Kävin päiväkävelyllä, ekaluokkalaista vastassa. Vähän poika haikaili hakijaa, autolla tai traktorilla, mutta pyysin lähtemään kävellen ja lupasin tulla vastaan. En tosin arvannut että on noinkin kova viima ulkona. Pakkasta ei ole kuin -13 astetta, mutta viima tunkeutui väkisinkin myssyn läpi ja oli palelluttaa korvat. Poikapa olikin ymmärtänyt ottaa tuulen pitävän hatun, viisas miehen alku.

Viimasta huolimatta oli oikein mukava keli ulkoilla. Aurinko paistaa ja taivas on huikaisevan sininen. On sinistä ja valkoista, sanotaanko silmänkantamattomiin (meniköhän tuo oikein?).

Kuvailinkin noita tuiskun muovaamia kinoksia. On se vaan kumma, kun kamera ei kerro sitä mitä silmä näkee.

Lunta on satanut aivan kiitettävästi nyt meilläkin. Aikaisemmin olimme kateellisia vallan, kun etelä-Suomessa oli jo puolimetriä ja meillä vain 25 -30 sm. Nyt rehvastelemme 70 sm lumikerroksella. Kyllä sitä vain pikkuhiljaa kertyi kun silloin tällöin sateli. Viime vuorokauden aikana satoi peräti 20 sm.

Mutta tämä lumi, joka nyt on, onkin sellaista "hötelöä" pakkaslunta. Sulaessaan ei paljon kaivojen vasivarantoja auta. Komean näköistä on ainakin nuo korkeat hanget, eipä paljon näy talventörröttäjiäkään.

Lumitöilläkin rasitin vähän itseäni. Se teki hyvää kropalle, joka oli jo painunut aika kasaan noiden viimeaikaisten kirjatöiden myötä. Otin lumilapion työkalukseni ja aloin heilutella sitä saadakseni pieniä, sieviä käytäviä tarpeellisten ovien eteen.

Mutta eihän se ole koskaan oikein mitä minä aion tehdä. Lähiomainen istuu korkeuksissaan traktorin pukilla (lapio ja kola on lähes kirosana hänelle) ja tulee puskemaan kaikki lumet, maata myöten, johonkin hemmetin kuuseen. Anteeksi . Itse tykkäisin sellaisesta pihasta jolla olisi lähes koskematon lumipeite lukuunottamatta käytäviä jotka johtaisivat rappusilta aitan rapulle ja puuliiterille. Koirien häkille riittäisi vähän kapeampi ura.

Sellainen on vain haavekuva minulla ja ei tule toteutumaa niin kauan kuin talossa on traktori. No... tehköön makkaran mieleisekseen, mitäpä sitä tappelemaan mokomasta asiasta.

Nyt kuuluu ulkoa sellainen moottorin ääni, että on odotettavissa pari kylmissään olevaa kalamiestä tupaan. Ekaluokkalainen lähti ukin kanssa lammelle iskukoukkuja kokemaan. Miten lie avannot löytyneet lumisateen jäljiltä. Entä onkohan saalista tullut? Toivon salaa ettei tulisi, olen näet kyllästynyt jo hauki ruokiin. Pelottaa että alkaa evät jo syöjillekin kasvaa. Kyllä ne ylimääräiset kalat uuden ruokapöydän löytävät. On niitä oksan ottajia jos on kuusen kaatajia, vanhan sanonnan mukaan.