Olisikohan otettava neuvosta vaari  ja etsittävä ne villahousut. Pakkaset ne senkun jatkuvat täydellä teholla, jotakin on keksittävä vanhojen luiden suojaksi. Onhan toki niiden luiden päällä "vahva eristyskerros", mutta ei näy enää riittävän kylmää vastaan.

Valittelin tuossa ennen joulua lonkkakipua ja sain neuvoksi alkaa käyttää villahousuja. Hyvä neuvo, nyt sen ymmärrän.

Silloin ajattelin, että lämmön haihtumisen voin estää kun alan käyttää sukkia jalassa. Se paljain jaloin lipottelu alkoi tuntua jo vähän uhkarohkealta, kun vielä sillä kuuluisalla kulkutaudillakin pelottelivat. Villahousuja pidin hieman liioiteltuna juttuna, tottumiskysymys vain.

Eilinen ilta saikin mieleni muuttumaan ja ajatukseni selkeytymään. Pakkasmittari näytti komeaa -26 astetta ulkona. Ekaluokkalainen piti viedä kotiin nukkumaan, koska iskä ei päässyt vielä hakemaan. Kyllähän se hoitui, olihan minulla auto käytössäni joka pakkasesta huolimatta lähti nöyrästi käyntiinkin.

Sain pojan peiton alle nukkumaan ja siihen jo sisko-tyttönsä tuli kotiin ja minä sain lähteä kotiini. Auto oli entistä kylmempi, mutta käynnistyi kuitenkin joten lähdin ajelemaan. Voi jukupätkä, miten ratti olikin kylmä. Aivan kuin jotain jääkimpaletta olisin käsitellyt, eihän se tullessa näin kylmä ollut.

Niinpä tietysti, unohdin laittaa käsineet käteen, ne olivat taskussa. Vieläkään en muista ettei pakkasella saa paljainkäsin lähteä, mutta koska matkaa ei ollut kuin n.1½ km en alkanut kaivella taskujani.  Onneksi oli lyhyt matka, muuten olisin paleltuma vammat saanut.

Ei siinä vielä kaikki. Olisipa nyt ollut ne villahousutkin tarpeen. Vain olo-asun ohuet housun-retkut olivat jalassa ja iho kauttaaltaan kananlihalla. Tulipa siinä mieleen lonkkakipu, ajattelin että saunassa lämpiän eikä tule mitään seurauksia.

Lämpenin kyllä, mutta yöllä alkoikin lonkka kiukutella. Ei onneksi pahasti, sen verran vaan että ymmärsin etsiä vähän lämpimämpää vaatetusta ylleni tänä aamuna.

Siperia opettaa, niinhän sitä sanotaa ja totta se on.

 

Otanpa lopuksi taas tuosta kupposesta pikku lappusen, katsotaan mitä siinä sanotaan.

"Vain jakamalla säilyy kokonaisena".  (?)

(Olavi Ile´n)