Ei taida vastaan tulla sellaista ihmistä, joka kiittelisi näitä helteitä. Poikkeuksenhan tietysti tekee ne etelänmailta tulleet, mutta suomalaisille on kova koettelemus näin pitkä ja todella kuuma kesä. Missään ei saa viilennystä itselleen, ei kuuleman mukaan edes järvessä, kun järvivesikin on muuttunut yli-lämpimäksi. Ainoa vaihtoehto taitaa olla koneellinen jäähdytys sisätiloissa.

Mennäämpä ajassa taaksepäin, on niitä ollut viileitä kesiäkin. Vuosilukuja en kyllä muista (huono vuosiluku muisti ollut iät ja ajat), mutta 2 kesää on jäänyt hyvin mieleen.

Ensimmäinen kesä oli noin 30 vuotta sitten. Keväällä oli kuuma kausi, kuten tänä keväänäkin. Tietysti pesin KAIKKI talvivaatteet ja sen semmoiset ja laitoin aittaan odottamaan uutta käyttökautta. Sitten ilma viileni. Olin ostanut muutamia mansikantaimia, mutta oli niin kylmää ja räntääkin taisi sataa, etten meinannut tareta istuttaa niitä.

Aloin jo etsiä lapsille lämpimämpiä asusteita, aitasta tietenkin.

Tuli kesävieraita, kesähepeneillä pakatut kassit mukanaan. Mutta satoi, tuuli puhalsi ja oli tosi inhottavat ilmat. Lasten teki mieli ulos, mutta eihän hellemekoissa tarennut.

Täti meni aittaan, tietenkin taas kuinkahan monennen kerran ja samalle asialle. Penkoi isompien lasten pieneksi jääneiden vaatteiden kassia. Löytyihän sieltä takkia, pitkää housua, villapaitaa, hattua ja sen sellaista vaarustetta. Saappaitakin tais löytyä tarpeellinen määrä. Nyt saattoivat lapset mennä ulos leikkimään.

Niin siinä kävi, että syksyyn mennessä olivat lähes kaikki talvivaatteet jo valmiiksi sisällä ja tietenkin uudelleen pestävässä kunnossa.

Toinen kesä oli muutamia vuosia myöhemmin, ehkä vuonna 1986 tai -87, takuuseen en mene, mutta nuorimmaisemme oli siinä 2 tai 3 vuotias. Hänelle kerroin keväällä että kunhan tulee kuuma kesä, laitetaan pihalle suuri vesipytty jossa saa sitten räpiköidä päivisin. Meillä ei näet ole rantaa lähellä ja sitä myöten on uinti mahdollisuudetkin.

"Äiti, milloin tulee se kuuma kesä?" kyseli kuopus vähän väliä. Ei äiti voinut kesäilmoja kuumentaa, pyytelin vain rauhassa odottelemaan, jospa se tulisi myöhemmin.

Ei tullut...ei. Niin viileenä pysyi koko kesäkauden, ettei lapselta voinut paitaa riisua koko aikana, että olisi selkäkin päivettynyt, mutta eipä siinä päivettynyt paljas iho muualtakaan. Liekö ollut sama kesä jolloin heinätkin seivästettiin vesisateessa, sitä en muista.

Niin, että tällaistakin on ollut.