Tuo päivämäärä on ollut meidänkin perheessä sellainen maaginen luku. Sehän tarkoittaa sorsanmetsästyksen alkamista.

Kun kyseisenä päivänä kello tuli 12, niin metsämiehet eivät olleet köyhiä eikä kippeitä. Eli työt keskeytyivät siihen paikkaan oli meneillään mikä homma tahansa, vaikka mitä olisi palkkapussiin virrannut, ei tullut kuuloonkaan. Ja sairaana ei yksikään silloin ollut (en tiedä olisko jalan katkeeminenkaan haitannut).

Vanhin poikakin otti yläasteella ollessaan koulusta vapaa päivän.

Komento oli huushollaskalle, että sapuska piti olla pöydässä klo 11.30, mieluummin hieman ennemminkin ja eväät tehtynä, kahvit termospulloon keitettynä.

Ja minä, huima, tein mitä käskettiin. Nii'in, miksikähän? Tietysti perheriidan välttämiseksi. Se oli niin tärkeää, että oli kellon lyödessä 12 valmiina passissa lammen rannalla.

Muistan erään kerrankin, olin silloin raskaana. Lapsen syntymään oli vajaat 2kk. Kauran seivästys oli paraillaan menossa, sataa tihuutti hiljalleen vettä, mutta vilja oli saatava kuivamaan. Elättelin ajatuksissani toiveita, ettei lähiomainen lähtisikään kesken töiden, saataisiin niitetty alue seivästettyä.

Turha toive, hän pystytti muutamia seipäitä valmiiksi ja lähti. Ei siinä auttanut muu, kuin jatkaa yksin.

Jonkun ajan kuluttua tielle pysähtyi pikku-auto saksalaisin rekisterikyltein (pelto oli aivan maantien vieressä) ja siitä astui tielle ventovieras ihminen ja alkoi valokuvaamaan.

On niillä saksalaisilla ollut hauskaa kuvien tiimoilta. Tällaista on elämä Suomessa, viimesillään oleva mamman röllikkä seivästää villatakki yllään sateessa kauraa.

En muista jaksoinko koko niitettyä alaa seivästää, mutta ainakin äkäinen olin illalla. Mistähän syystä, arvanneeko kukaan? Eikä se ollut ainut kerta elokuun 20 pv vuosien saatossa.

Nyt on näköjään ajat muuttuneet. Vanhuus varmaan jo antaa merkkejä. Äskenkin vähän vihjailin, että eikö hänen jo pitäisi olla tiessään matkoissaan pyssyineen ja reppuineen, kellokin on jo vaikka mitä. Ei elettäkään siihen suuntaan, että olis kiire, autoremonttiin ryhtyi vävyn kanssa.

Luulen kuitenkin että ei malta olla ilta-lennolla käymättä.